Optillen van de voet
Als je technisch beter loopt, dan ga je sneller lopen of kun je op dezelfde snelheid meer energie sparen.
Naast het welbekende en veel gehoorde ‘optillen van knie’, kun je ook in de zweeffase de voet optillen. Dat heeft vele voordelen.
2 voordelen van optillen van de voet
1: door het optillen van de voet in de zweeffase gaat je hak meer omhoog en gaat je been veel sneller naar voren*. Het wordt daarom makkelijker om een felle knie-inzet te maken. Hierdoor schiet niet alleen de knie sneller naar voren, maar schiet ook het hele lichaam een stukje omhoog en naar voren.
*het been gaat sneller naar voren omdat door de hogere hak het been compacter wordt gehouden. Het ‘moment’ wordt dus kleiner.
2: door de voet in de zweeffase op te tillen, zal de kuitspier een beetje voorspannen. Daarna zal, wanneer je stopt met het optillen van de voet, als reactie de voet omklappen. Deze klap (plantair flexie) kan een afzet worden als dit op het juiste moment gebeurt. Een fractie voordat de voet op de grond komt, zou je moeten stoppen met het optillen van de voet. De klap die de enkel daarna maakt wordt een gunstige afzet als je voet alvast een beetje naar achter gaat.
Dit is heel duidelijk te zien in dit filmpje van Dafne Schippers. https://www.youtube.com/watch?v=vSDJ31xiKMg
Verschil sprinters en lange afstandlopers
sprinters klappen hun voet vlak voor de voetplaatsing open en komen daarom op de voorvoet neer. Lange afstandlopers die minder snel gaan, klappen hun voet niet helemaal open en komen daarom op de hele voet neer. Sprinters zoals Dafne Schippers maken dezelfde loopbeweging als lange afstandlopers zoals jij, maar bij sprinters zijn de bewegingen veel actiever en groter.
Loopt veel lekkerder
Ik hoor van verschillende lopers dat het optillen van de voet veel fijner loopt. Je loopt met meer ritme en je voelt inderdaad dat je been/knie veel makkelijker naar voren zwaait.
Het is alleen qua coördinatie behoorlijk lastig. Niet zo moeilijk is het optillen van je voet, maar je voet op het juiste moment loslaten is wel lastig. De timing ervan moet je trainen:
stap 1: staand op 1 been met 1 knie omhoog til je jouw voet op en laat je het weer los.
stap 2: staand op 1 been met 1 knie omhoog en voet omhoog, laat je langzaam jouw been naar beneden vallen. Vlak voordat je op de grond komt, laat je de voet los en maak je dus een ‘klapbeweging’ in je enkel op het moment van neerkomen.
stap 3: probeer dit hardlopend te doen op korte snelle stukjes van ongeveer 50-100 meter. Let op, ga niet opeens op je voorvoeten lopen, maar blijf op de hele voet lopen. Kies voor 2-6 herhalingen van ongeveer 60 meter.
stap 4: probeer het te doen tijdens jouw normale programma. Denk er regelmatig aan, maar zeker niet continue. Anders wordt het te belastend én dan kun je niet meer ontspannen lopen.
Veel plezier met dit nieuwe techniekaccent. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.
Interessant? Bekijk ook eens ons YouTube kanaal of lees onze andere blogs.
Dave Baars