Voetplaatsing

Er zijn trainers die spreken over landen op de voeten en er zijn trainers die het over voetplaatsing hebben. Een vliegtuig landt en een polsstokhoogspringer landt met een doffe dreun op de landingsmat. Wanneer je als hardloper met een doffe dreun loopt, beland je in de ziekenboeg. Je voet wordt geplaatst! Er vindt een streling plaats van de hardloopschoen met de aardbol, met net zoveel liefde als een kleuterjuf  de bol van een leerling streelt. Hardlopen is een contactsport. Zorg voor een fijn contact.

niet lopers

Kijk maar eens naar dieren. Er zijn lopers, denk aan leeuwen, jachtluipaarden, zebra’s, impala’s en paarden. En er zijn niet-lopers (vaak hoeven zij niet weg te lopen omdat ze groot en sterk zijn). Denk aan olifanten, buffels, neushoorns en koeien. De lopers hebben een actieve voetplaatsing die de grond streelt. De niet-lopers landen bij het rennen. Denk aan de olifantenloop. De voeten worden van achter naar voren gebracht en voor de schouders in de grond gepland. Het is technisch minder goed als de voeten voor het lichaamszwaartepunt grondcontact maken.

Zijn wij mensen lopers of niet-lopers? Was lopen voor ons in de oudheid een noodzaak?

Naarmate lopen voor de mens minder belangrijk wordt, neemt de anatomie af en wordt er meer op de hak geland. Kinderen bewegen veel. Zij plaatsen hun voeten onder het lichaamszwaartepunt tijdens het rennen. De puberteit is vaak de overgang van goed naar slecht bewegen. Als je dan een paar jaar stilstaat is je techniek weg!

‘Techniek is de optimale gebruikmaking van de optimale anatomie van het lichaam’.

natuurlijke afwikkeling van de voet

De voet wordt tijdens hardlopen onder het lichaamszwaartepunt geplaatst. De buitenkant van de voet raakt als eerste de grond. Daarna wikkelt de voet af naar binnen. Dit wordt pronatie genoemd. Pronatie is dus natuurlijk. Overpronatie kan klachten veroorzaken. Wanneer je benen sterker worden zul je minder proneren. Een misverstand dat trainers(dezelfde trainers als die het over ‘landen’ hebben) over afwikkeling in de wereld hebben gebracht is dat de voet ‘goed van hak naar teen moet worden afgewikkeld’. Dit is niet waar! Het is juist belangrijk dat de voet actief onder de navel op de grond contact maakt. Voor de voet de grond raakt, wordt de voet iets naar achter bewogen.

Wanneer ‘haklanders’ actiever gaan lopen, dus met oa een actievere voetplaatsing, kunnen ze met meer reactiviteit (gratis actie) makkelijker of sneller lopen. De middenvoet maakt het eerste contact en de middenvoet is veerkrachtiger dan de hak, vandaar. Voorvoetlopers moeten weten en voelen of hun anatomie deze manier van lopen wel aankunnen. Verder moeten haklanders voet/onderbeen versterkende oefeningen doen.

Waarom plaats je met wandelen je hak wel in de grond?

elastisiteit

Wanneer je meer op je middenvoet ipv op je hak gaat lopen, maak je beter gebruik van spieren en pezen. Spieren hebben een elastische werking. Bij plaatsing op de voorvoet en middenvoet worden de spieren van de kuit en voet uitgerekt en daarna weer verkort als het katapulteffect. Bedenk wel dat techniekverandering veel tijd nodig heeft.

Het kort heffen van je tenen (buigen van je enkel) aan het einde van de voorste zwaaifase heeft als effect dat de enkel direct erna strekt. Hierdoor grijpt de voet al enigszins naar achter/beneden en maak je bijna vanzelf actief contact met de midden- of voorvoet bij het neerkomen.

Waarom plaats je voeten met de tenen naar buiten als je door mul zand (omhoog) loopt?

Waarom loop je meer op je tenen als je over hobbelig/oneffen gras/houtsnippers loopt?

heuvel op en af

Bij heuvel op lopen, heb je automatisch meer contact met de voorvoet. Pas bij omhoog lopen wel op voor kuit- en scheenbeenklachten! Wanneer je heuvel af loopt is het heel makkelijk om op je hakken te lopen. Dan rem je namelijk en ga je minder snel. Bij heuvel af lopen ligt het gevaar niet in de onderbenen maar in de knieën! Het zou mooi zijn als je heuvelaf ook op de middenvoet kunt blijven lopen. Dat is technisch beter en daarnaast een hele mooie functionele krachttraining.

Als je actiever gaat lopen verandert de plaats waar de voet contact maakt dus meer naar achter ten opzichte van het lichaam op de grond. Daarnaast zal ook de plaats van de voet veranderen. Er zal minder op de achterkant contact worden gemaakt. Dit hele proces van techniek verandering duurt lang en mag niet kort duren. Het lichaam, met name de onderbeen spieren, hebben minimaal een half jaar nodig om sterker te worden. Een te snelle techniek verandering kan blessures veroorzaken. Loop daarom niet constant met actievere passen maar doe dat af en toe of regelmatig.

Dave 

Interessant? Bekijk ook eens ons YouTube kanaal of lees onze andere blogs