Filmpjes op youtube
techniek accenten van Running Holland
Via deze link vind je hele duidelijke techniekaccenten tijdens de verschillende fasen van de looptechniek.
Bosch en Klomp: loopcyclus
http://www.youtube.com/watch?v=gzcA2-7ZGvM&feature=related
In dit fimpje zie je dat de voet voorbij de knie komt wanneer de knie voor het lichaam is, dat is bij sprinters het geval. Het kost veel kracht om daarna de voet terug te trekken, sprinters kunnen dat. Bij lange afstandlopers komt de voet niet voorbij de knie. Lange afstandlopers kunnen niet zoveel kracht gebruiken. Dit filmpje is een deel van een hele interessante DVD die te koop is.
over techniek Haile Gebrselassie
http://www.youtube.com/watch?v=EAW87NsiGuI
in dit filmpje is te zien dat Haile veel pronatie heeft. Bedenk er wel bij dat dit gebeurt tijdens een wedstrijd waarbij hij schoenen draagt die minder stevig zijn en en waarschijnlijk daardoor meer (over)pronatie plaatsvindt. Hij maakt veel meer trainingskilometers met waarschijnlijk veel minder pronatie. Verder is zijn lichaam zeer goed belastbaar op deze manier van lopen. Hardlopers die beginnen met hardlopen en veel (over)proneren zijn veel minder sterk getraind op (deze manier van) lopen en zuller eerder blessures overhouden aan deze manier van lopen. Een schoen met een versteviging aan de binnenkant kan overproneren helpen verminderen, en lopen met de tenen recht vooruit kan ook helpen.
Analyse Paula Radcliffe en anderen
http://www.youtube.com/watch?v=9jJ7bWJfp64
goed te zien is dat Paula haar voet goed onder haar lichaam kan plaatsen, haar voet schiet niet ver naar voren uit voordat ze haar voet neerzet.
Populair maar wel interessant filmpje over looptechniek http://www.youtube.com/watch?v=0hqspH_OTzA&feature=player_embedded
geloof niet alles wat ze in dit filmpje zeggen, want het zijn namelijk verkopers.
kritische noot over dit filmpje:
verticale verplaatsing(deinsen) is absoluut niet verboden. Een hardloper met veel lenigheid, die dus zijn been ver achterwaarts kan wegduwen, heeft meer horizontale afzet/stuwing en daarom minder stuwing omhoog en zal daarom minder omhoog komen. Iemand die een minder grote bewegingsuitslag heeft en dus met zijn been minder ver kan afzetten naar achter, zal daarom ook een afzet hebben die meer omhoog gericht is. Een voordeel van in de zweeffase omhoog komen, is dat er meer tijd en ruimte is om daarna de knie naar voren te brengen en daardoor is er meer tijd om de voet onder het lichaam te plaatsen. Met andere woorden, als de afzet naar achter te lang duurt, en daarom het been te lang achter is, is er niet genoeg tijd om aan de voorkant hard te lopen. De voet kan dan niet onder het lichaam worden geplaatst, en dan wordt er geremd.
Moet iemand die veel verticale verplaatsing heeft daarom veel gaan rekken?
Het is maar de vraag of je met rekken een grotere/langere afzet kan bewerkstelligen. En ten tweede is het dan de vraag of deze nieuwe verdere/langere afzet naar achter nuttig is voor de hardloper. De spieren hebben in de afgelopen jaren efficient leren werken op de manier zoals ze veel hebben getraind.
Verder wordt er in dit filmpje gezegd dat hardlopers die teveel met de schouders bewegen, teveel met de voeten overkruisen, en dat ze als gevolg daarvan op de buitenkant van de voet neerkomen. Als het goed is, komen alle hardlopers op de buitenkant van de voet neer, daar is het lichaam op gebouwd. In dit filmpje ontkennen ze dat het goed is om de voet te plaatsen op de buitenkant van de voet. Verderop in het filmpje is ook te zien dat Haile Gebrselassie inderdaad op de buitekant van de voet neerkomt, terwijl hij niet overkruist.
Interessant? Bekijk ook eens ons YouTube kanaal of lees onze andere blogs.