Hardlopen en stress
Je kent het onaangename gevoel wel van voor een belangrijke wedstrijd. Je wil wel, maar vanwege de stress wil je er misschien wel liever onderuit. Hoe belangrijker de wedstrijd, hoe eerder de stress al begint. Marathonlopers kunnen er soms wel een week lang last van hebben.
Geef wedstrijdstress de ruimte
Mijn advies is om stress niet weg te drukken, maar om er juist ruimte voor te maken. De meeste hardlopers vinden stress niet fijn, en willen ervan af. Voelen zij stress, dan gaan ze iets doen om het niet te voelen. Ze gaan bijvoorbeeld TV kijken, whatsappen of iets anders. De stress wordt op die manier weggedrukt en zal spoedig weer terugkomen. Dit is daarom niet mijn manier van omgaan met wedstrijdstress.
Op je bed liggen met je handen op je buik
Door tijd te maken en hieraan aandacht te geven kan stress zelfs heel positief worden. Ga bijvoorbeeld 10 minuten op je bed liggen op je rug met je handen op je buik en neem de wedstrijd alvast door. Bedenk alvast oplossingen voor moeilijke dingen die je tijdens de race tegen gaat komen. En bedenk hoe je warming up er uit gaat zien. En bedenk alvast wat je gaat doen als het op kilometer 35 inderdaad heel erg zwaar wordt.
Door dit soort momenten van 5-15 minuten voor jezelf in te lassen zal de stress gedurende de dag minder vaak terugkomen. Je krijgt meer vertrouwen en minder stress als je voor de moeilijke dingen die gaan komen oplossingen hebt bedacht.
Kwartetten
tijdens de marathon kun je vele fouten maken. Hoe minder fouten je maakt, hoe groter de kans dat jouw doel gaat lukken. Om je erbij te helpen dat je minder fouten maakt, heb ik een ‘marathonfouten analyse formulier’ gemaakt. Je kan dit ook gebruiken om thuis te gaan kwartetten zodat je vrienden/familieleden je beter begrijpen waar je mee bezig bent. Dus knip ze uit en ga dit leuke spel vooral spelen. Door dit spel te doen ben je alvast goed bezig met je marathon en zul je daarom ook minder stress gaan ervaren in de laatste dagen vooraf.
Realistische doelstelling. Vraag om bevestiging.
natuurlijk is een realistische inschatting erg belangrijk voor de wedstrijd die gaat komen. Als het goed is, is op meerdere manieren bevestigd dat de doelstelling realistisch is. Als jouw trainer bevestigd dat je doel haarbaar is, dan is dat fijn, maar je kan op meerdere manieren bevestiging krijgen. Kijk bijvoorbeeld eens op uitslagen.nl wat lopers met jouw 21,1 km tijd op een marathon lopen. Verder zijn er allerlei omreken formules die een indicatie geven voor de eindtijd op bijvoorbeeld de hele marathon. Hoe realistischer de doelstelling, hoe minder stress, maar jouw gewenste eindtijd mag natuurlijk wel scherp zijn.
Veel plezier met de wedstrijd.
Dave Baars
Interessant? Bekijk ook eens ons YouTube kanaal of lees onze andere blogs.