Laatste weken voor de marathon (deel 3)

Laatste dagen
Stress, doelstelling aanpassen

in de laatste week voor de marathon kunnen marathonlopers onzeker worden en niet meer durven om hun vooraf gestelde doel te blijven nastreven. Dit is normaal maar probeer er vooral niet aan toe te geven. Blijf je vasthouden aan je doel, vooral als de weersverwachtigen gunstig zijn. Van een scherpte doelstelling blijf je scherp en zul je beter presteren.  Bij een te hoge buitentemperatuur moet je vooral je doelstelling wel aanpassen en niet pas als je in de problemen komt

Scherp zijn vooraf en tijdens de marathon

het scherp zijn voor de marathon heeft vele voordelen, zorg er dan ook voor dat je goed slaapt. De laatste nacht is het vaak lastig om goed te slapen. Ik probeer daarom vooral in de nacht van vrijdag op zaterdag extra goed te slapen. Van goed slapen word je scherper en het heeft natuurlijk vele andere voordelen.
Tijdens de marathon moet je ook scherp blijven. Ik kom in de tweede helft van de marathon altijd veel lopers tegen die het niets meer kan interesseren. Ze hebben een bepaald doel waar ze een jaar voor hebben getraind, en in het laatste uur dat het moet gebeuren kan het ze niets meer schelen. Bijna direct na de finish krijgen ze er dan al spijt van dat ze toch niet hebben doorgezet. Je bent geen held als je een marathon hebt uitgelopen, wel als je jouw scherpe doelstelling hebt gehaald. Er zijn verschillende manieren om je jezelf scherp  te houden. De manier hoe ik me tijdens wedstrijden scherp houd is het klokken van kilometertijden. Ben ik een paar seconden te langzaam, dan ga ik weer iets sneller lopen. Hier volgt een rijtje hoe je jezelf scherp kan houden in het laatste deel van de marthon.

  •  je kilometertijden blijven controleren
  •  iemand proberen bij te houden die net iets sneller loopt dan jij of van dezelfde snelheid is.
  • een personal coach vragen(dat hoeft niet perse een trainer te zijn) die meefiets en je blijft aanmoedigen
  • bekenden langs het kant zetten waar je dus nog steeds goed moet blijven lopen.
  • Liedje van Tina Turner ‘simply the best’ hard meeblerren of met een ander nummer dat je hoort
  • Strijdkreten roepen. “COME ON” A LA Lleyten Hewitt: http://www.youtube.com/watch?v=tnH092Qtyhc (na ongeveer 15” in dit filmpje)
  • Luisteren/voelen of het beenritme nog in orde is
  •  de strijd aangaan:

1.       naast iemand gaan lopen en zeggen dat je van hem/haar gaat winnen.

2.       Naar iemand toelopen die voor je loopt.

3.       Tegen jezelf zeggen dat je voor het 38 km punt (Blaak/Rijksmuseum?) nog 10 lopers moet inhalen

4.       Iemand ‘per ongeluk’ toucheren tijdens de wedstrijd.  (Na ongeveer 1’ in ditzelfde  filmpje)

Mentale voorbereiding

Geloof in wat je wilt en bereid je voor op wat je gaat doen. Als je mentaal beter bent voorbereid zul je tijdens de marathon beter om kunnen gaan met tegenslagen. Je zal minder snel opgeven als het lastig wordt. Tijdens een marathon krijg je minimaal 5 slechte momenten…..

Als het goed is, denk je veel aan de marathon en heb je het parcours al vele malen doorgenomen. Voor de 'Rotterdammers' en ‘Amsterdammers’ is dat makkelijk, maar ook als je een buitenlandse marathon loopt, kun je via de website alsvast het parcours doornemen. Er mee bezig zijn helpt heel erg veel.
Ik zeg altijd tegen iedereen wat mijn doel is voor een komende wedstrijd. Hiermee verhoog ik de druk voor mezelf een beetje. Dat is geen nadeel maar een voordeel. Ik word er scherp van en zal daarom beter mijn best doen. Wat in ieder geval sterk verbetert is de mentale voorbereiding als je je doelstelling kenbaar maakt.

Je bent geen held als je een marathon hebt uitgelopen, wel als je jouw scherpe doelstelling hebt gehaald.

Warming up

in 2010 deed ik op de ochtend van de marathon een korte warming up direct nadat ik wakker werd rond 7.30 uur. Ik voelde dat mijn benen in orde waren en ik werd er ook minder nerveus van en natuurlijk warm. De warming up voor de wedstrijd zelf is lastig, vandaar dat ik het ’s ochtends vroeg al doe. 15 minuten rustig warmlopen is ruim voldoende.

Go for it!

Olympisch Stadion (alleen nuttig voor degenen die Amsterdam lopen)
het Olympisch Stadion was in 2010 ook open aan de zijde, daar is het rustig en zijn vele toiletten aanwezig. Vooral voor de snellere lopers is het een goed idee om deze ingang te nemen. Bij de andere ingang is het dringen en dus druk. Het is alleen de vraag of het Stadion in 2017 ook nog steeds aan de andere kant open is. 

Dave Baars  2u48'

lees ook 'laatste weken voor de marathon' deel 1

lees ook 'laatste weken voor de marathon' deel 2

Interessant? Bekijk ook eens ons YouTube kanaal of lees onze andere blogs