Vondelparkloop
Op de derde zondag van januari wordt de Vondelparkloop gehouden. Deze loop is snel, sfeervol en écht Amsterdams, doe er dus vooral aan mee!
Écht Amsterdams
het is een heerlijke wedstrijd zonder bochten met alleen maar hard en vlak asfalt. Dus ideaal voor een snelle race. Er staat bijna nooit wind en er zijn veel deelnemers van jouw snelheid om je aan op te trekken. Het echte Amsterdamse van deze race zit ‘m in dat er gewoon veel Amsterdammers meedoen, dus ook vast bekenden van jou. Daarnaast wordt er veel gescholden door fietsers en hondenbezitters die last hebben van de lopers en door deelnemers die weer last hebben van de vorige twee groepen.
Vondelparkloop na 21,1 km van Egmond, kan dat?
Het herstel na een halve marathon duurt normaal gesproken meer dan een week. Eigenlijk is het dus niet aan te raden om deze wedstrijd te doen nadat je Egmond de week ervoor hebt gedaan. Als je Egmond voluit hebt gelopen, dan ben je vermoedelijk nog niet hersteld en heb je daarom kans op spierklachten tijdens of na afloop van deze snelle 10 km.
In 2000 liep ik de Vondelparkloop wél een week na de 21,1 km van Egmond en dat ging nét goed. Na één ronde werden mijn kuiten hard en vermoedde ik dat ik uit moest stappen, 200 meter verderop was het wonder bij wonder opeens weer weg en kon ik dus gelukkig doorlopen.
Mijn advies: voel goed of je volledig bent hersteld van de week ervoor en doe alleen dan mee met de Vondelparkloop. Voelen/ervaren of je goed hersteld bent, doe je vooral door op zaterdag een stuk (20-30’?) te lopen gevolgd door een stuk (3-5’) op beoogde wedstrijdsnelheid.
Oud winnaar in het jaar 2000
Eens won ik deze Vondelparkloop, ik was hier hartstikke blij mee en natuurlijk trots. Jarenlang had ik het in mijn hoofd om het ooit eens te winnen. De finish was toen nog in de bocht bij de Amstelveensweg, met andere woorden, voor de finish was er een heel lang recht stuk, ideaal voor een lange eindsprint.
Sprinten, sprinten, sprinten
Ik was al lang vooraf bezig met de juiste tactiek van deze wedstrijd. Ik had me voorgenomen om op het laatste rechte stuk (Overtoomzijde) de sprint al in te zetten, dat is vanaf ingang Kattenlaan ongeveer 800 meter tot aan de finish. Bij dit rechte stuk aangekomen zette ik inderdaad de sprint in om mijn tegenstanders Edwin en Mohamed er af te lopen. Edwin moest bij de eerste sprint er al af, maar Mohamed was taai en bleef aanklampen. Direct na de eerste sprint, volgde de volgende sprint die nog iets sneller ging, Mohamed was taai, bij de volgende versnelling bleef hij nog steeds aanklampen. Pas bij de vierde versnelling op ongeveer 200 meter voor de finish gaf hij op.
Vondelparkloop in 2017
De start en finish zijn ter hoogte van het openluchttheater. Na de start loop je zo’n 100 meter naar het begin van de grote ronde. Deze grote ronde loop je dan 3 keer (10 km parcours) om vervolgens iets na het viaduct op de startplaats te finishen. De Vondelparkloop wordt sinds een aantal jaar zowel op zaterdagavond als op zondag gehouden.
Tips voor de Vondelparkloop
· klok je 3 ronden om achteraf te kunnen kijken of je het goed hebt ingedeeld.
· Bedenk vooraf waar je de eindsprint gaat inzetten
· Deel de 3 ronden als volgt in: De eerste ronde voelt als ‘goed te doen’
· De tweede ronde voelt ‘pittig’
· En pas de laatste ronde voelt ‘zwaar’
Veel succes,
Interessant? Bekijk ook eens ons YouTube kanaal of lees onze andere blogs.
Dave Baars