Dikke hardloopschoenen of dunne hardloopschoenen

Het is erg goed om hardloopschoenen af te wisselen. Je voeten worden er sterker van omdat ze steeds een beetje moeten aanpassen/wennen aan de andere schoen. De afwisseling tussen hardloopschoenen met een dunne zool (1 keer per week?) met een dikke zool (1 a 2 keer in de week?) is uitstekend.

Ervaring Dave
De laatste 2 maanden loop ik op hardloopschoenen met een dikke zool met vrij veel heeldrop (13 mm) Heeldrop is het verschil in hoogte  tussen de voorkant en achterkant van de schoen. Dit bevalt eigenlijk hartstikke goed. Misschien vind je dit verassend, want de jaren ervoor was ik juist heel enthousiast over hardloopschoenen met een dunne zool en met weinig heeldrop.
Wanneer je traint op schoenen met weinig ondersteuning, weinig zool en weinig hak, dan zullen de onderbenen en voeten zwaarder worden belast. Als reactie hierop zullen de spieren in de voeten en onderbenen sterker worden. Dat is juist wat je als hardloper wilt. Je wilt sterke benen en voeten, zodat zij de klappen die je met hardlopen maakt, goed kunnen opvangen. Dus het is zeker aan te raden om óok op ‘natural’ hardloopschoenen te gaan trainen. Wanneer je alleen op dit soort schoenen traint, dan kan het te belastend zijn voor je lijf waardoor er voet-, achillespees- of onderbeenklachten kunnen ontstaan.

Wanneer dikke schoenen?
Hardloopschoenen met een dikke zool en veel heeldrop gebruik je bijvoorbeeld als je blessuregevoelig bent in de kuiten, achillespezen of voeten. Met een dikkere zool of meer heeldrop zal je minder snel last krijgen van bijvoorbeeld stijve kuiten. Ik raad je aan om hardloopschoenen met een dikke zool te gebruiken bij:
-langere langzamere trainingen.
-als hersteltraining na een intensieve training of na een wedstrijd.
-bij twijfel over de fitheid van je onderbenen of voeten.
Gebruik hardloopschoenen met een dikke zool vooral niet als je last hebt van een knie of bij twijfel aan een knie. Dikke zolen zorgen namelijk vaak voor wat meer instabiliteit waardoor er eerder een knieklacht zou kunnen ontstaan. Voorbeelden van hardloopschoenen met dikke zolen zijn Adidas Boost en Nike Epic react.

Wanneer dunne zolen?
Ik raad je aan om hard te lopen op hardloopschoenen met dunnen zolen in de volgende situaties:
-op het strand of in de duinen of andere zachte ondergrond
-bij korte snelle intervaltrainingen
-bij wedstrijden
-als je begint met hardlopen.
-wanneer je geen klachten hebt in je onderbenen of voeten
-of gewoon 1 keer per week bij een niet al te lange training als afwisseling om je voeten sterker te maken.
Voorbeelden van hardloopschoenen met een heeldrop van 4 mm zijn: Saucony Kinvara en Brooks Cadence.

Wekelijkse harde massage voor je voeten
Mick (hij traint bij ons en liep in april 2018 2u48’ op de marathon) traint 1 keer per week op Vibram fivevinger schoenen. Dat is een extreme natural schoen met heel weinig zool, hak en ondersteuning. Hij doet dat wekelijks over een kilometer of 5-6 en dus niet meer. Hij is niet van plan om dit uit te bouwen en doet al zijn trainingen ernaast op normale hardloopschoenen. Zo blijven zijn voeten sterk en loopt hij niet teveel risico op hardloopblessures. Deze manier van het gebruik van dit soort dunne schoenen is heel erg goed.

Advies Dave
Bouw het lopen op dunnen schoenen in de eerste maanden wel op, maar ik raad je aan om niet als doel te hebben om alle trainingen in de toekomst op dunne schoenen te gaan doen. Wissel de verschillende type hardloopschoenen vooral af. Door deze afwisseling blijf je vermoedelijk langer zonder blessures en word je dus ook sneller!

Veel hardloopplezier

Dave Baars

Interessant? Bekijk ook eens ons YouTube kanaal of lees onze andere blogs