Coach jezelf!

Voordelen van jezelf coachen;

  • Jezelf coachen doe je op het moment dat het je goed uitkomt.
  • Als je jezelf coacht ‘vertel’ je het op de manier die je aanstaat.
  • Jezelf coachen betekent dat je de juiste accenten benadrukt die jíj nodig hebt.

Jezelf coachen betekent dat je voorafgaande een training of wedstrijd bepaalde momenten voor jezelf doorneemt om je daardoor beter voor te bereiden. Natuurlijk is het hebben van een trainer of coach ook erg handig, alleen is deze trainer niet altijd bij je op de juiste momenten. Jezelf coachen werkt heel erg goed, het kan je erg helpen bij het lopen van een goede wedstrijd, maar het kan er ook voor zorgen dat je daardoor veel lekkerder traint.

In de training

Wanneer je ervoor zorgt dat je bepaalde aspecten van het lopen verbetert in de training, zal je dat ook meenemen in een volgend loopje dat je gaat doen. Iemand die altijd te snel start tijdens een wedstrijd (komt het je bekend voor?) zal dat in een wedstrijd niet afleren voordat diegene dat heeft afgeleerd in een training.  Als je tijdens een training meerdere keren op de goede manier start en daardoor lekkerder loopt, zal je deze positieve ervaring mee gaan nemen in een wedstrijd.

Zwakheden

Coach jezelf op de punten waar je minder goed in bent of waarbij je vaak mee in de fout gaat. Door aanwezige (wedstrijd)spanning zal je geneigd zijn om vaker dezelfde fouten te maken.

Je weet van jezelf waarschijnlijk welke kilometers van een wedstrijdje minder sterk zijn. Of welke momenten van een wedstrijdje zwak zijn. Misschien ben je minder sterk met tegenwind of met een klimmetje. Anderen zijn minder sterk in de kilometers 6-9 van een 10 kilometerloop. Het helpt absoluut als je vooraf meerdere keren tegen jezelf zegt dat je op deze zware momenten extra je best moet doen. Misschien wordt een loopje er daardoor zwaarder van, maar de kick achteraf is vele malen groter.

Er zijn ook lopers die de eindsprint te laat inzetten, pas in het zicht van de eindstreep komt de laatste versnelling. Het nadeel daarvan is, is dat je tegenstander hetzelfde doet en je hem/haar daardoor niet voorbij gaat. Voor de eindstreep in zicht is, begin je al met de eindsprint, het kost mentaal veel kracht om de sprint vroeg in te zetten, maar fysiek is het niet veel zwaarder.

Wat zal een zwak punt zijn tijdens de wedstrijd die je straks in Egmond gaat lopen?

Sterke punten

Je weet van jezelf wat je sterke punten zijn, heb je een goede eindsprint of ben je goed met heuvel op lopen? Van zo’n moment kun je een aanvalspunt maken en je tegenstander verslaan. Coach jezelf vooraf dan dat je daar ook echt gaat aanvallen.

Wat zeg je tegen jezelf

Ik heb nog wel eens de neiging om op kilometer 7 het groepje waarin ik loop tijdens een 10 kilometerwedstrijdje te laten gaan. Wanneer je vooraf vele malen tegen jezelf zegt dat dit keer niet mag gebeuren, zal de kans veel kleiner zijn dat het gebeurt. Je beeld jezelf in dat je erbij blijft en je focust vooral hierop. Als je het vaak genoeg zegt, zal je mentale kracht reserveren en dat zo kunnen gebruiken voor het zwaardere moment. Zo kan een mentaal zwakker deel van een wedstrijd, sterker worden.

Wanneer coach je jezelf

Hoe vaker je tegen jezelf zegt dat je het iets zal doen, zal de kans vergroten dat je het ook zal doen. Wanneer je op de avond voor de wedstrijd, op de ochtend van de wedstrijd en ook vooral nog in het laatste uur van de wedstrijd en niet te vergeten in de laatste paar minuten vooraf in het startvak jezelf op je zwakheden coacht. Dan is er een grote kans dat je niet dezelfde fout maakt en dat je veel sterker bent dan anders.

Afleiding

Als je met een groepje afspreekt om samen aan een loopje mee te doen is het moeilijker om jezelf te coachen. Je bent meer afgeleid om komt er daardoor minder makkelijk aan toe om jezelf toe te spreken. Natuurlijk is het leuk om met anderen af te spreken, maar probeer ook een aantal momenten voor jezelf te reserveren.

Andere sporten

Als ik voetbal heb ik de neiging om de scheidsrechter, de tegenstanders alsook regelmatig mijn eigen teamgenoten (negatief) toe te schreeuwen. Als ik dat doe speel ik minder goed en ben ik minder los. Als ik me vooraf zelf coach en zeg dat ik dat niet moet doen, lukt het me ook om me in te houden en speel ik veel beter!

Tijdens een tenniswedstrijd heb ik een keer bij een 5-0 achterstand in de eerste set een papier met vooraf zelf gemaakte aantekeningen erbij gepakt. Ik speelde daarna stukken beter en won zelfs de eerste set nog! De tegenstander wilde graag na afloop graag weten wat er op dit papier stond. Jullie weten het.

Heel veel succes en ik hoor graag of het werkt,

Dave

Interessant? Bekijk ook eens ons YouTube kanaal of lees onze andere blogs