Opleiding tot hardlooptrainer in Nederland

Hardloopschool Running Holland en Training Tweaks organiseren een opleiding tot hardlooptrainer. Ben jij een hardloper met trainersambities? Een beginnende trainer die op zoek is naar handvatten? Of een ervaren trainer met de behoefte aan verdieping op verschillende fronten van het hardlooptrainersvak? Dan ben jij geschikt als hardlooptrainer in opleiding (HIO) bij ons! Ben je reeds hardlooptrainer en wil je alleen een losse module doen, dan kan dat ook.

Kort samengevat:

- 950 euro voor 14/15 bijeenkomsten (één dagdeel per bijeenkomst)
- 100 euro voor extra praktijkstage bij de docenten (gehele week mogelijk)
- Techniektraining door ervaren docenten/trainers
- Vele contacturen
- Unieke en diverse opleidingslocaties
- Veel praktijk- en feedbackmomenten
- Veel contact tussen docent en HIO
- Docenten/trainers met diverse specialismen
- Eventueel een eerdere start met online opleiding
- De mogelijkheid tot prive opleiding is er ook (1500 euro)

Visie opleiding tot hardlooptrainer

Onze visie op het opleiden van zelfstandige hardlooptrainer is het continu samen laten komen van praktijk en theorie. Door met een theoretische achtergrond op didactisch verantwoorde wijze voor de groep te staan, kan je een goede hardlooptrainer zijn. Het opdoen van praktijk ervaring is daarin belangrijk. Daarom kent de opleiding 14 tot 15 bijeenkomsten om zelf praktijkervaring op te doen, maar ook voorbeelden van andere trainers te ervaren. Daarnaast is het doorgronden van nieuwe inzichten over bijvoorbeeld hardlooptechniek onontbeerlijk om een goede hardlooptrainer te blijven. Deze kennis, praktijkervaring en het prikkelen van de nieuwsgierigheid komen samen in onze opleiding tot hardlooptrainer.

Online opleiding, alvast starten

Kun je niet tot eind oktober/begin november wachten met het volgen van deze opleiding? Ben je gretig en wil je graag eerder beginnen. Dat kan en zonder extra kosten. Lees via deze link hoe je alvast online kunt starten met de eerste hoofdstukken en opdrachten.

Locatie opleiding

Met 14 of 15 bijeenkomsten leiden wij trainers op tot zelfstandig hardlooptrainer niveau 3. Tijdens de bijeenkomst komen praktijk en theorie samen op onze vestigingen het Olympisch Stadion, Amsterdamse Bos en AAC in Amsterdam. Op deze manier word je opgeleid tot een trainer die met recreatieve en prestatie lopers aan de slag kan op de atletiekbaan en in het park/bos.

Volgende opleidingsronde:

Klik hier voor hele interessante bijscholingen voor hardlooptrainers die reeds een opleiding hebben afgerond

aanmelden kan via dit online formulier en voor vragen kun je terecht door een te sturen aan info@runningholland.nl onderwerp 'opleiding'

Inhalen van bijeenkomsten kan op andere avonden/momenten.

De opleiding tot hardlooptrainer wordt zowel in het park als op de atletiekbaan(minimaal 4 keer) aangeboden omdat wij vinden dat hardlooptrainers in verschillende omgevingen hardlooptrainingen moeten kunnen geven.

Deze opleiding wordt erkend door de Atletiek Unie. Geïnteresseerde verenigingen kunnen na overleg met ons deze unieke formule overnemen.

Bij deze opleidingsronde worden maximaal 10 deelnemers per locatie toegelaten.

inhoud opleiding tot hardlooptrainer

Iedere bijeenkomst wordt gekenmerkt door een interactief theoriegedeelte (geleid door docent) en een praktijkgedeelte (verzorgd door HIO’s). Daarnaast biedt de docent voorafgaand aan de bijeenkomst een techniektraining aan ter inspiratie en verbetering van de hardlooptechniek.

Tijdens het praktijkgedeelte geeft de helft van de HIO’s een trainingsonderdeel voor. Na het geven van dit onderdeel worden de sterke en verbeterpunten van de HIO besproken. Zo wordt er in plusminus 2 uur één gehele training door de HIO’s verzorgd. Zo zal elke HIO minimaal 7 keer een trainingsonderdeel verzorgen tijdens de opleiding. Daarnaast is er een mogelijkheid tot stage lopen bij één van de docenten.

Tijdens de theorie grijpen we terug op het praktijkgedeelte en komt de theorie uit het door ons geschreven boek aan de orde. Door op interactieve wijze de theorie te behandelen is het 2 uur durende theoriegedeelte afwisselend, leerzaam en leuk.

Thema’s bijeenkomsten:

- Hardlopen voor beginners
- Hardlooptechniek
- Loopanalyse
- Het aanleren van de hardlooptechniek
- Didactiek & organisatie
- Anatomie
- Fysiologie
-Trainingsleer
-Jaarplan en trainingsschema schrijven
-Blessurepreventie, veiligheid en EHBO

ontwikkeling als trainer

Deelnemers geven tijdens deze opleiding veel training. Deze trainingen worden direct daarna besproken en van feedback voorzien. Een van de manieren waarop feedback wordt gegeven is via beelden van opnames van een videocamera. Voorafgaande aan de cursusdagen kan onder leiding van één van de cursusleiders een half uur worden gewerkt aan eigen vaardigheid(looptechniek). Dit extra half uur kan op verzoek van de deelnemers ook anders worden ingevuld. Gedurende de opleiding tot hardlooptrainer ontwikkelt een deelnemer zich in de verschillende onderdelen van het training geven. Wanneer een deelnemer aan het einde van de cursus voldoende kwaliteiten heeft getoond ontvangt zij/hij een diploma. Met dit diploma kunnen hardlooptrainers zich voor ongeveer 70 euro per jaar verzekeren. Hiermee ben je tegen aansprakelijkheid verzekerd tijdens het zelfstandig training geven aan loopgroepen.

betrokken docenten

Dave Baars I Functie: Hoofddocent, eigenaar hardloopschool Running Holland, hardlooptrainer I Specialisme: Organisatie hardlooptraining, hardlooptechniek, didactiek, lopen voor spelsporters

Wouter Dijkshoorn I Functie: Hoofddocent, eigenaar Training Tweaks, Bewegingswetenschapper en hardlooptrainer I Specialisme: Fysiologie en trainingsleer, sportvoeding, hardlopen binnen de triathlonsport

Wim Schoots I Functie: Hardloopexpert, hardlooptrainer Phanos I Specialisme: hardlooptechniek, trainen van talenten, trainingsmonitoring

Dennis Verweij I Functie: Sportfysiotherapeut, fysio running I Specialisme: blessurepreventie, anatomie en fysiologie

feedback van docenten

Er is veel contact tussen de docenten en de HIO’s. Dit komt door het interactieve karakter van de bijeenkomst aangevuld met praktijkgerichte opdrachten rondom de bijeenkomsten. Daarnaast stimuleren de docenten het stellen van vragen. Uit ervaring blijkt dat de HIO’s dit zeer nuttig en prettig vinden. Feedback van de docenten wordt op vele verschillende manieren gegeven, namelijk:

  • feedback op de gemaakte trainingsvoorbereidingen per email
  • feedback op de gemaakte opdrachten per mail en in de bijeenkomsten
  • feedback na afloop van het gegeven trainingsonderdeel door docent en groep
  • feedback op het gegeven trainingsonderdeel met behulp van gemaakte video-opnames
  • feedback over het gegeven trainingsonderdeel per mail

Daarnaast kan op verzoek van een deelnemer altijd een extra moment worden ingepland voor 1-1 begeleiding.

Studiebelasting

Tijdens de cursus worden verschillende (huiswerk)opdrachten gegeven en worden deelnemers gestimuleerd om stage te lopen. Er worden zeven verplichte opdrachten gegeven die ongeveer 1,5 uur in beslag nemen. Daarnaast moeten de HIO's rekening houden met het reserveren van tijd voor het voorbereiden van een onderdeel van de hardlooptraining die ze minimaal 7 keer geven. Een voorbereiding van een trainingsonderdeel neemt ongeveer 1 uur in beslag.  Daarnaast is het verplicht om het te behandelen onderwerp vooraf te lezen en kort samen te vatten op papier. Het lezen en samenvatten neemt ruim een uur in beslag. Deze opleiding wordt door de deelnemers omschreven als 'pittig' maar zeer interessant, super leuk en heel erg nuttig.

Uitgangsniveau & aanmelden

Voor het volgen van deze opleiding helpt het, als je…

- Zelf al enig idee hebt van wat goede training is, doordat je bijvoorbeeld zelf een goede trainer hebt of omdat je via literatuur en internet al in sport en hardlopen hebt verdiept.
- Zelf al training geeft in hardlopen of een andere sport.
- Een opleiding hebt op het gebied van bewegen of sport.

Aanmelden, vragen en inlichtingen? Zoek contact met ons op!

Dave Baars, dave@runningholland.nl

Wouter Dijkshoorn, info@trainingtweaks.nl

Aanmelden, vragen en inlichtingen? Zie deze link voor contactgegevens.

Atletiek Unie

De Atletiekunie heeft begin 2024 de opleiding tot hardlooptrainer door Running Holland & Training Tweaks (RH&TT) beoordeeld. De Atletiekunie ziet verschillen in inhoud en werkwijze t.o.v. de eigen looptrainer opleiding (BLT3), maar beoordeeld de opleiding positief. Daarmee draagt RH&TT bij aan de gezamenlijke doelstelling: het opleiden van zoveel mogelijk gekwalificeerde trainers in Nederland. Door de verschillen in inhoud en werkwijze is het niet mogelijk om na het succesvol afronden van de opleiding bij RH&TT ook het diploma van de Atletiekunie te ontvangen.

Statistieken 

Statistieken deelname en afronding van de afgelopen jaren.
2023 (zomeropleiding) 100% van de 8 deelnemers heeft iedereen de opleiding tot hardlooptrainer afgemaakt.
2022 (najaar) 100% van de 8 deelnemers heeft iedereen de opleiding tot hardlooptrainer afgemaakt.
2021 (zomer 2021) 100%. Van de 12 inschrijvers heeft iedereen de opleiding afgemaakt.
2020 (zomer 2020) 100%. Van de 12 inschrijvers heeft iedereen de opleiding afgemaakt.
2019 (winter 2028-2019): 100%. Van de 8 inschrijvers heeft iedereen de opleiding afgemaakt.
2018 (zomer): 100%. Van de 18 inschrijvers heeft iedereen de opleiding afgemaakt.
2017 (Amsterdam zomer 2017): 100%. Van de 22 inschrijvers hebben 22 deelnemers de opleiding afgerond.
2017 (Amsterdam winter 2016-2017): 100%. Van de 24 inschrijvers hebben 24 deelnemers de opleiding afgerond. 
2016 (Betuwe): 100%. Van de 10 inschrijvers hebben 10 deelnemers de opleiding afgerond.
2015 (september): 100%. Van de 11 inschrijvers hebben 11 deelnemers de opleiding afgerond.
2014: Lelystad: 100%. Van de 11 inschrijvers hebben 11 deelnemers de opleiding afgerond.
2014 Amsterdam: 100%. Van de 12 inschrijvers hebben 12 deelnemers de opleiding afgerond.
2013: Lelystad: 91%. Van de 11 inschrijvers hebben 10 deelnemers de opleiding afgerond.
2013 Amsterdam: 92%. Van de 12 inschrijvers hebben 11 deelnemers de opleiding afgerond.
2012: 100%. Van de 16 inschrijvingen hebben 16 deelnemers de opleiding afgerond.
2011: 100%. Van de 16 inschrijvingen hebben 16 deelnemers de opleiding afgerond.
2010: 77%. Van de 9 inschrijvingen hebben 7 deelnemers de opleiding afgerond.

Er kan naar keuze een examen van de Atletiek unie worden gedaan. Dit examen staat gelijk aan het niveau 3.1. 100% van de deelnemers van onze opleiding slagen voor dit examen.

deelnemende verenigingen

Van de volgende Atletiek Verenigingen hebben de afgelopen jaren meerdere trainers per vereniging bij ons de opleiding gedaan.

AV Spirit te Lelystad

AV Wieringermeer te Wieringerwerf 

AV Kombij Sport te Badhoevedorp

AV Feniks te Amsterdam (Zuid-oost)

ATOS te Amsterdam

Just Run (Almere)

trimslim (Almere)

KAV Holland te Haarlem

Lycurgus (Krommenie)

AV Hylas (Alkmaar)

Phanos te Amsterdam

Tri run te Wassenaar

Running Holland vereniging te Amsterdam

Loopgroep03 te Haarlem

Fysioteam (Betuwe)

AV '23 (Amsterdam)

AV Edam

atletiekvereniging Zeewolde

atletiekvereniging Monickendam

Almere81

Loopgroep Medemblik

AV Hollandia te Hoorn

SAV te Grootebroek

AV Zuidwal te Huizen

Cursus najaarmarathon

Opleiding tot hardlooptrainer