opleiding tot hardlooptrainer winter 2024/2025 op maandagavond

De opleiding in de winterperiode wordt aangeboden op maandagavonden, vrijdagavonden en zaterdagen in Amsterdam. Deze informatie van hieronder op deze pagina gaat over de opleiding op maandagavonden in de winterperiode van 19.00-22.30 uur.

Basismodules opleiding tot hardlooptrainer maandagen

4-11-2024 Bijeenkomst 1: Start opleiding & opzet training
Praktijk: Je ervaart een training (aan beginners) door de docent van de opleiding. Daarin komt het volgende terug: Hoe is een training voor beginners opgebouwd en welke aspecten zijn van belang? Wat is een goede techniektraining voor beginners? Wat is een gepaste omvang van het intervalprogramma en hoe zorgen beginners ervoor dat ze blessurevrij blijven? Hoe zorg je ervoor dat beginners de sport leuk gaan vinden en dit nog lang blijven doen? De docent geeft deze training. Bij de eerste bijeenkomst zijn er nog geen HIO's (Hardlooptrainers In Opleiding) die voor de groep staan.
Theorie: introductie van de opleiding, de opzet van een hardlooptraining wordt doorgenomen en we zoomen in op training geven aan beginnende lopers.

Verwerkingsopdrachten: voorbereiden trainingsonderdeel, lezen hoofdstuk looptechniek (voorafgaand aan webinar) en opdracht 1 uitwerken.

11-11-2024 Webinar 1: Hardlooptechniek
Theorie: Inleiding van de hardlooptechniek + vragen bespreken

Verwerkingsopdrachten: voorbereiden trainingsonderdeel, voorbereiden mini presentatie en lezen hoofdstuk aanleren looptechniek.

18-11-2024 Bijeenkomst 2: Aanleren hardlooptechniek
Praktijk: Training geven aan elkaar. Alle HIO's geven gedurende 10' een trainingsonderdeel.
Theorie:  Bespreken van motorisch leren in relatie tot hardlooptechniek. Iedere deelnemer geeft een mini presentatie over een (sub)thema uit de hardlooptechniek.

Verwerkingsopdrachten: voorbereiden trainingsonderdeel, lezen hoofdstukken 'didactiek' en organisatie' en opdracht 2 uitwerken.

25-11-2024 Bijeenkomst 3: didactiek & organisatie
Praktijk: Training geven aan elkaar. Alle HIO's geven gedurende 10' een praktijkdonderdeel.
Theorie: Aan de hand van (eerdere) praktijkvoorbeelden wordt het belang van een goede didactiek en organisatie duidelijk. Je zult tijdens het theoriedeel hier (buiten) actief mee aan de slag gaan: essentieel om een training te kunnen laten slagen.

Verwerkingsopdrachten: voorbereiden trainingsonderdeel en lezen hoofdstukken anatomie (deel 1)

2-12-2024 Bijeenkomst 4: Anatomie & biomechanica
Praktijk: Training geven aan elkaar. Alle HIO's geven gedurende 10' een praktijkonderdeel.
Theorie: We komen weer terug op de hardlooptechniek in relatie tot de anatomie van het menselijk lichaam. Het geeft een verdiepingsslag om de techniek goed aan te kunnen leren, aangepast op het individu met specifieke anatomische kenmerken.

Verwerkingsopdrachten: lezen hoofdstuk inleiding fysiologie en trainingsleer

13-1-2025 Webinar 2: Basis trainingsleer
Theorie: De basis van trainingsleer bespreken + vragen

Verwerkingsopdrachten: voorbereiden trainingsonderdeel, voorbereiden van de mini presentatie en lezen hoofdstuk bouwstenen hoofdprogramma’s

Alle genoemde data van hierboven en hieronder zijn maandagen.

20-1-2025 Bijeenkomst 5: Praktijk & hoofdprogramma
Praktijk: Training geven aan elkaar. Alle HIO's geven gedurende 10' een praktijkdonderdeel.
Theorie: Bespreken van de verschillende type hoofdprogramma’s. Iedere deelnemer geeft een mini presentatie over onderbouwing van zijn of haar hoofdprogramma. Hiermee kun je jouw kernprogramma in de training goed verwoorden en onderbouwen.

Verwerkingsopdrachten: voorbereiden trainingsonderdeel bijeenkomst en uitwerken opdracht 3.

27-1-2025 Bijeenkomst 6: Praktijk & spelvormen
Praktijk: Training geven aan elkaar. Alle HIO's geven gedurende 10' een praktijkdonderdeel.
Theorie: Naast de praktijkvoorbeelden tijdens het praktijkonderdeel worden diverse spelvormen besproken waardoor je jouw trainingen interessanter, nuttiger en leuker kunt maken in groepsverband.

Verwerkingsopdrachten: voorbereiden trainingsonderdeel, afmaken opdracht 3 en voorbereiden van mini presentatie (hardlooptechniek in relatie tot blessure).

3-2-2025 Bijeenkomst 7: Praktijk & blessures voorkomen
Praktijk: Training geven aan elkaar. Alle HIO's geven gedurende 10' een praktijkdonderdeel.
Theorie: bespreken van hardlooptechniek in relatie tot blessures. Iedere deelnemer geeft een mini presentatie over hardlooptechniek in relatie tot blessure.

Verwerkingsopdrachten: voorbereiden trainingsonderdeel.

10-2-2025 Bijeenkomst 8: Praktijk & afronding basisopleiding
Praktijk: Training geven aan elkaar. Alle HIO's geven gedurende 10' een praktijkonderdeel.
Theorie: Centrale afsluiten met beantwoorden van resterende vragen en vervolgens uitreiken van certificaten.

Bovenstaande 8 bijeenkomsten en 2 webinars vormen samen de basisopleiding tot zelfstandig hardlooptrainer. Hiermee kun je als zelfstandig goed voor de groep staan als hardlooptrainer. Je hebt tijdens de bovenstaande module minimaal 7 keer voor de groep gestaan en daarover veel feedback ontvangen. Als het goed is, kun je nu met vertrouwen een hardloopgroep trainen en kun je zelfstandig trainingen voorbereiden. 

Verwerkingsopdrachten

Opdracht 1: Opzet training (voor beginners) 

Opdracht 2: hardlooptechniek analyse

Opdracht 3: Trainingsschema aanvullen

Jouw trainingen zijn als het goed is uitdagend, toegespitst op het juiste niveau, kun je differentiëren en heb je oog voor veiligheid. Verder leer je bij de basismodule om korte presentaties voor de groep te geven. Dit is bedoeld om tijdens de trainingen die je geeft duidelijk en pakkend te leren praten (presenteren).

verdiepingsmodules opleiding tot hardlooptrainer

                                                          'trainingsschema maken en coaching'

Hieronder worden 4 bijeenkomsten en 2 webinars beschreven. Deze bijeenkomsten zijn verdiepend en ook zeker de moeite waard voor hardlooptrainers die al ruime ervaring hebben. Door het volgen van deze modules kun je jouw trainingen beter onderbouwen, kun je gericht trainingsschema's maken voor alle niveau lopers en kun je hardlopers die sneller willen worden prima begeleiden. Bij deze verdiepingsmodule besteden we ook veel aandacht aan 1-op-1 begeleiding/coaching. De kosten voor deze verdiepingsmodules bedragen 500 euro.

Alle genoemde data van hieronder zijn maandagen.

3-3-2025 Bijeenkomst 1: Fysiologie en trainingsleer
Praktijk: docent voor de groep. Docent geeft 5 trainingsonderdelen. Hij geeft o.a. een loopeconomietraining en een intervaltraining (klassieke drempeltraining). De techniektraining is voor ervaren lopers die zelf al veel techniektrainingen hebben ondergaan.
Theorie: Introductie verdiepingsmodule, introductie fysiologie & trainingsleer

Verwerkingsopdrachten: voorbereiden trainingsonderdeel volgende keer + lezen hoofdstuk 'bouwstenen'.

10-3-25 Webinar 1: Verdieping trainingsleer
Theorie: Transfer van fysiologie naar hardloop specifieke trainingsleer

Verwerkingsopdrachten: lezen hoofdstuk 'bouwstenen'

24-3-2025 Bijeenkomst 2: Schema’s maken
Praktijk: Hoofdprogramma’s. Alle HIO’s staan minimaal 10’ voor de groep en geven een hoofdprogramma in de vorm van een intervalprogramma. Dit wordt onderbouwd met de eerder geleerde trainingsleer.
Theorie: bouwstenen & trainingsschema

Verwerkingsopdrachten: voorbereiden trainingsonderdeel volgende keer (gericht op monitoring; opdracht 5) + lezen hoofdstuk 'bouwstenen' + opdracht 5 'schema schrijven'.

31-3-2025 Bijeenkomst  3: Monitoring
Praktijk: 1-op-1 en groep monitoringsvormen met als doel de voortgang inzichtelijk te maken. Monitoring kan mét en zonder hartslagmeter of vermogensmeter.
Theorie: bespreken gegeven trainingsonderdelen. Hoe kan monitoring beter en meer gericht op de betreffende persoon. Wat wil je testen/meten? En is dat gericht op de doelstelling van de betreffende hardloper?

Verwerkingsopdrachten: voorbereiden trainingsonderdeel volgende keer + lezen hoofdstuk coaching. Maken opdracht 6 en 7; blessuregesprek. 

7-4-2025 Webinar 2: schema’s (opdracht 5) bespreken
Theorie & praktijk: Q&A over schema’s schrijven

14-4-2025 Bijeenkomst 4: Individuele coaching
Praktijk: 1-op-1 training geven. Alle HIO’s geven minimaal 2 keer een praktijkonderdeel 1-op-1. Te geven onderdelen zijn: inlopen, oefeningen, hardlooptechniek, programma of cooling down.
Theorie: 1-op-1 coaching. We gaan hier in op gesprekstechnieken, hoe contact te onderhouden, hoe in te spelen op onverwachte omstandigheden, waarop kun je coachen en welke tools kun je gebruiken in de coaching.

Verwerkingsopdrachten

Opdracht 5: Persoonlijk trainingsschema (inleveren na bijeenkomst 2)

Opdracht 6: Monitoring (voorbereiden voor bijeenkomst 3)

Opdracht 7: Blessuregesprek (voorbereiden voor bijeenkomst 4).

Aanmelden kan via dit online formulier en voor vragen kun je terecht door een te sturen aan info@runningholland.nl onderwerp 'opleiding'

De opleiding tot hardlooptrainer wordt zowel in het park als op de atletiekbaan aangeboden omdat wij vinden dat hardlooptrainers in verschillende omgevingen hardlooptrainingen moeten kunnen geven.

Bij deze opleidingsronde worden maximaal 10 deelnemers per locatie toegelaten.