bijscholing voor hardlooptrainers

Running Holland organiseert in bijscholingsbijeenkomsten en na-scholingsbijeenkomsten voor hardlooptrainers in Nederland.

De bijeenkomsten zijn bedoeld voor hardlooptrainers, maar ook voor hardlopers die van diepgang houden.

De bijeenkomsten zijn theoretische & praktisch. Ondersteuning is in de vorm van vooraf toegestuurde informatie. Na afloop van elke bijeenkomst is er ruim de tijd om vragen te stellen. Voor de komende periode hebben we 2 bijscholingsbijeenkomsten gepland, namelijk op vrijdag 22 september (met Henk Kraaijenhof) en donderdag 5 oktober (met Wim Schoots). Hieronder vind je meer informatie over deze momenten. Meldt je er vooral tijdig voor aan!!

kleine groepen
We werken met een maximum aantal van 25 personen, maar verwachten 15-20 deelnemers. Een kleine unieke sfeer waarin je gemakkelijk vragen kunt stellen. De specialisten vinden het prettig als er interactie is tussen hen en de deelnemers. Dus grijp je kans om met deze toppers jouw hardloopkennis te vergroten.

Twee keer looptechniek!!
De bijeenkomsten van 22 september en 5 oktober hebben beide als onderwerp 'looptechniek', maar zijn toch 100% anders. Dit heeft te maken met de subonderwerpen die worden aangeboden en daarnaast ook omdat twee verschillende specialisten deze avonden gaan invullen. Zowel Henk Kraaijenhof en Wim Schoots zijn toptrainers geworden omdat zij veel waarde hechten aan looptechniek binnen hun trainingen.

Dave Baars: Hardlooptraining geven is heel erg leuk, veelzijdig en daarom zou het kunnen zijn dat een aantal trainerskwaliteiten onderbelicht raken.Dus blijf jezelf bijscholen!

vrijdagavond 22 september 2017 hardlooptecniek voor lange afstandlopers met Henk Kraaijenhof

Henk Kraaijenhof* gaat in op hardlooptechniek en laat weten welke loopspecifieke techniekaccenten heel belangrijk zijn en gaat daarnaast in welke accenten in de media/op internet teveel aandacht krijgen en dus niet nuttig/belangrijk zijn. Daarnaast laat hij buiten in het Vondelpark de deelnemers ervaren hoe de opbouw van van techniekaccenten is en hoe iemand dit zich eigen kan maken.

Henk zal aan de hand van een filmpje van Michel Butter aangeven wat goed en niet goed is aan zijn hardlooptechniek.

Waar gaat Henk op in?

 • Welke techniekaccenten zijn onderbelicht?
 • Aan welke techniekaccenten wordt door hardlooptrainers doorgaans onterecht teveel aandacht besteed?
 • Welke krachtoefeningen zijn belangrijk voor specifieke techniekaccenten?
 • Hoe kunnen trainers van recreatieve loopgroepen deze oefeningen eenvoudig met hun groep in het park uitvoeren?
 •  

Verder kun je vooraf al aan Henk vragen stellen zodat hij langer de tijd heeft om een goed antwoord voor je voor te bereiden. Geef vragen daarom vooraf alvast door via onze contactgegevens.

planning: 
19.00 uur: inloop met koffie en thee en bijkletsen met oa Henk en Dave
19.15 uur-20.45 uur: binnen: hardlooptechniek en oa analyse filmpje Michel Butter
20.50 uur- 21.45 uur: buiten in het Vondelpark: oefenvormen om bepaalde techiekaccenten te verbeteren.
21.45 uur- 22.00: afronding

*Henk is oa trainer geweest van middenafstandloopster Letitia Vriesde en sprinters Merlene Ottey en Troy Douglas

donderdag 5 oktober 2017 techniek, anatomie en blessurepreventie door Wim Schoots

Toptrainer Wim Schoots* gaat in op het verband tussen techniek, anatomie en blessures. In hoeverre gaat hardlopen vanzelf en op welk moment van de hardloopbeweging moet er juist wel gewerkt worden? Welke techniekfouten leiden vooral tot blessures en hoe kun je ze verhelpen? Wim zal aan de hand van een filmpje van een talentvolle jonge hardloopster aangeven wat goed en niet goed is aan haar hardlooptechniek.

 • Wat houdt de Stretch Shortening Cycle in en wat betekent dat voor nadenken over looptechniek?
 • Wat is beter? Duwend lopen of kaatsend (van voren) lopen of geen van tweeën?
 • Is een harde voetplaatsing technisch goed?
 • Waarom heeft Mo Farah zo'n grote pas en is zijn afzet zo ver naar achter?
 • Wat is het verband tussen flexibiliteit, kracht en pasritme/paslengte?
 • Wat kun je zeggen over de ideale pasfrequentie?
 • Op welke manier leiden verschillende techniekfouten tot blessures?

planning
19.00 uur: inloop met koffie en thee en bijkletsen met oa Wim en Dave
19.30 uur-21.30 uur: binnen: hardlooptechniek en oa analyse filmpje Mo Farah
21.30 uur- 22.00: eventueel naar buiten

*Wim is oa trainer van een groep jonge middenafstandlopers met een niveau van rond de 1'50".

Vragen van deelnemers, stel ze vooraf

Vooraf wordt de deelnemers gevraagd Wim Schoots en Henk Kraaijenhof een interessante vraag te stellen over het onderwerp 'hardlooptechniek'. De beste vragen worden geselecteerd en daadwerkelijk behandeld. Op de geselecteerde vragen wordt door de specialist uitvoerig antwoord gegeven. Stuur na jouw aanmelding via onze contactgegevens de vraag. Daarnaast is er voor iedereen na afloop de gelegenheid om andere vragen te stellen.

Aanmelden & kosten

Inschrijven Start datum & tijd Dag Doel Locatie Trainer Kosten
vrijdag, 22 september, 2017 - 19:00
Vrijdag
opdoen van praktische theoretische kennis
sport371
Henk Kraaijehof
€ 40,01
donderdag, 5 oktober, 2017 - 19:00
Donderdag
kennis ontwikkeling voor trainers
sport371
Wim Schoots
€ 40,02

Aanmelden kan alleen via de winkel(onlineshop) hierboven, aanmelden kan dus niet via een email. Heb je 3 dagen na je aanmelding nog bevestiging ontvangen, laat het ons dan weten. Maximaal worden er 25 deelnemers toegelaten. Schrijf je dus vooral snel in.

Hardlooptrainers van de Atletiek Unie ontvangen hier 2 licentiepunten voor. Geef bij je aanmelding dan je voornaam, achternaam, adres, postcode, geboortedatum, lidnummer AU en emailadres aan me door in een excel document met alle data naast elkaar in 1 rij.

Sinds 2010 organiseren we hele succesvolle opleidingen tot hardlooptrainer. Zie deze link voor het overzicht van de opleidingen die we binnenkort aanbieden. 

reacties van deelnemers

Mirjam Aghbal: "Hartelijk dank voor de leerzamere inspirerende avond!"

hieronder vind je informatie over oude bijeenkomsten die we eerder hebben georganiseerd:

verdieping met Hans Keizer; trainingsleer. donderdag 13 april

Medisch- en Inspanningsfysioloog, professor, oud bondcoach & bondsarts Hans Keizer gaat in op een aantal subonderwerpen van het onderwerp 'trainingsleer'. 

Docenten Wim Schoots en/of Dave Baars zijn aanwezig bij deze 'verdiepingsbijeenkomst' en zorgen ervoor dat de aangeboden informatie te begrijpen is voor hardlooptrainers uit Nederland.

Ontvangst: 19.00-19.30 uur met koffie/thee. 

Theorie 19.30 uur- 21.10 uur. Op de volgende vragen wordt ingegaan:

 1. Wat zijn de onderscheidende fysiologische voordelen van trainen in zone 1 tov trainingen in zone 2 en andere hoger liggende zones? Hans Keizer vertelt over adaptatie van hart- en circulatie, hormoonsysteem en spiermetabolisme o.i.v. verschillende trainingsvormen c.q. daardoor opgeroepen vermoeidheid. Dit laatste zal hij aan de hand van de nieuwste inzichten in de spierfysiologie belichten.
 2. Is het van belang om net onder de anaerobe drempel te trainen als je de drempel omhoog wilt duwen, of mag je er ook iets boven trainen? Hans Keizer zal het begrip anaerobe drempel en de invloed van trainingsintensiteit daarop nader behandelen.
 3. Zijn korte duurloopjes in zone 1 van 6-8 kilometer (als extra trainingen die je niet gewend bent) nuttig als je al gewend bent om regelmatig lange duurlopen van bijvoorbeeld 2 uur in zone 1 te doen. Hans Keizer zal ingaan op deze vraag en antwoord geven op wanneer een training daadwerkelijk als trainingsprikkel wordt gezien door het lichaam en wanneer niet. 
 4. Wat is het nut van korte snelle intervallen op een hoge snelheid. Hoe kunnen recreanten dit uitvoeren zonder geblesseerd te raken.
 5. Is een vooraf geselecteerde vraag van jou
 6. Is een vooraf geselecteerde vraag van jou
 7. Is een vooraf geselecteerde vraag van jou

21.10- 21.30 uur. Theorie vragen stellen: Naar aanleiding van deze presentatie is er gelegenheid tot vragen stellen.

21.30 uur- 22.00 uur. Praktijk: Interval sprint training 10-20x (50m sprint-50m uitlopen) of een combinatie met andere vorm van intervaltraining. Na afloop ontvangt elke deelnemer een (sport)drankje.

trainingsleer voor recreatieve hardlopers door Henk Kraaijenhof op donderdag 11 mei

trainingsleer gericht op recreatieve lange afstandslopers.
Onafhankelijk onderzoeker, beroemdheid in trainingsleer en schrijver Henk Kraaijenhof gaat in op een aantal subonderwerpen van het onderwerp 'trainingsleer'. 

Docenten Wim Schoots en/of Dave Baars zijn aanwezig bij deze 'verdiepingsbijeenkomst' en zorgen ervoor dat de aangeboden informatie te begrijpen is voor hardlooptrainers uit Nederland.

19.30-20.00 ontvangst met koffie/thee
20.00-21.30 uur theorie met Henk Kraaijenhof. Op de volgende vragen wordt ingegaan:

 1. Welke trainingsvormen zijn aan te raden wanneer iemand 3 keer in de week kan trainen in voorbereiding op een 10 kilometerwedstrijd?  Veel hardlopers houden van intensief trainen en anderen houden vooral van duurlopen op een lagere intensiteit.
 2. Welke trainingsmethoden zijn onderbelicht in de hardloopsport?
 3. Hoe kun je als recreatieve hardloper op een eenvoudige manier weten wanneer je bent hersteld van een vorige training? De ene keer herstel je sneller dan een andere keer. Het is daarom fijn om te weten hoe het zit met herstel. Wat moet er in het lichaam zoal herstellen om een volgende keer weer goed te kunnen trainen?
 4. Kun je door een gerichte  ademhalingstraining het parasympatisch systeem verbeteren? Er is veel informatie te vinden over ademhaling. Is dat een onderbelichte trainingsvorm?
 5. Is een vooraf geselecteerde vraag van jou
 6. Is een vooraf geselecteerde vraag van jou
 7. Is een vooraf geselecteerde vraag van jou

21.45-22.15 uur praktijk buiten in het Vondelpark. Na afloop ontvangt elke deelnemer een (sport)drankje. Lees Henk zijn blog.

bron: helpingthebesttogetbetter.com

reacties deelnemers

Marcel: "superinteressant deze bijscholing. Ik kreeg bevestigd wat ik al wist en hoopte"

Jaap: "Hallo Dave, bedankt voor de samenvatting en ook het organiseren van de nascholing, weer super geregeld!!"

Hank: "Ik zie uit naar de volgende bijscholing, goed dat jullie dit doen. Vooral op een kleine vereniging waar ik training geef is het lastig om over training geven bij te leren."