Coach jezelf (deel 2)

Leer vooral jezelf te coachen. Dat werkt heel erg goed, want je kan het doen op het juiste moment als het nodig is en daarnaast zeg je ook de juiste dingen die je op dat moment nodig hebt. Jouw trainer is namelijk niet altijd in de buurt. Daarom is het slim om jezelf te leren coachen.

Spreek met jezelf af dat je 3 kilometer voor de finish móet versnellen

Als je jezelf voor de start van de race coacht, door te zeggen dat je in de race móet gaan versnellen, dan heeft dat twee hele grote voordelen. Het eerste voordeel is dat je daardoor minder snel van start zult gaan. Vele hardlopers hebben de neiging om te snel van start te gaan, dat is nadelig en zorgt niet voor een climax in de wedstrijd. Móet je van jezelf versnellen, dan zul je vermoedelijk minder hard starten, waardoor je wel op de juiste snelheid zult gaan starten.
Velen zullen je in de eerste kilometer voorbij gaan, maar vele hardlopers pak je in de laatste kilometers weer terug. De hardlopers die te snel van start gaan zijn dom, jij niet.

Ander groot voordeel

Het andere grote voordeel van tegen jezelf zeggen dat je 3 kilometer voor de finish moet gaan versnellen is dat je dit vermoedelijk ook gaat doen. De kans dat je dit gaat doen is groot omdat je om niet te snel van start bent gegaan. Vermoedelijk heb je daarom in het laatste deel van de race nog iets over.  Het zou kunnen zijn dat je op kilometer 7 er toch niet zo veel zin in hebt, maar juist omdat je het met jezelf hebt afgesproken, zul je vermoedelijk wel een lichte versnelling in gaan zetten.

Kleine versnelling

je hoeft op 3 kilometer voor de finish echt niet veel harder te gaan lopen. Als je heel licht versnelt, dan is dat al heel erg goed. Van versnellen word je namelijk positief en dat kun je 3 kilometer voor de finish wel gebruiken. Als je iets harder gaat, dan loop je bij anderen weg of loop je naar andere hardlopers toe..…. en dat geeft zo’n kick! Je moet dit echt gaan ervaren.

Te zwaar?

nee, het is niet te zwaar. Het is wel zwaar, maar daar ben je een hardloper voor. Dit zijn de momenten waarom je hardloper bent (geworden). Jij gaat door als je het zwaar krijgt, dit is ook het punt waar anderen het opgeven.

1 dag vooraf, 1 uur vooraf en 1 minuut voor de start

Wanneer coach je jezelf?
Eén dag vooraf, één uur vooraf en één minuut voor de start zijn de juiste momenten om jezelf te coachen. Hoe vaker je eraan denkt, hoe groter de kans dat je ook inderdaad de versnelling zult inzetten en dus ook dat je minder snel zult starten.
Doe dit vooral niet alleen op de wedstrijddag zelf,  en doe het vooral ook vlak voor de start. Jezelf op deze momenten coachen zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat het ook inderdaad gaat gebeuren. Een manier waarop je jezelf kunt coachen is door te zeggen dat je 3 kilometer voor de finish móet versnellen, maar uiteraard kun je jezelf ook op een andere manier coachen.

Geef toe aan zenuwachtigheid

Als je zenuwachtig bent voor een race. Ruim dan vooral tijd in om erover na te denken. Dus ga op een stoel zitten op op bed liggen en doe je ogen dicht. Hoe meer ruimte je geeft aan de race, hoe minder zenuwachtig je zult zijn. Dus geef tijd aan de mentale voorbereiding en coach jezelf op de aspecten van de race die je belangrijk vindt.

succes met je race.

Dave Baars

Interessant? Bekijk ook eens ons YouTube kanaal of lees onze andere blogs