vooruitgang boeken met een betere techniek
 grote pas door langere afzet


Een grotere pas zorgt voor een meer snelheid, maar dan moet je wel met kort grondcontact blijven lopen. Vergroot je jouw pas, maar ga je plakken. Dan is dat zeker niet goed en word je ook niet sneller.

Je pas kun je langer maken door jouw knieën meer in te zetten, maar je kunt je passen ook verlengen door aan de achterkant langer (verder naar achter) af te zetten. In deze blog wil ik daar op ingaan.

Door langer af te zetten, zou je meer snelheid maken kunnen maken. Daarnaast is het gunstig voor de afzethoek. Als je jouw bovenbeen verder naar achter kunt duwen, dan is de afzetrichting meer naar achter gericht ipv naar beneden. Je duwt jezelf daarom meer naar voren ipv omhoog.

Langere afzet op twee manieren trainbaar
-Door gerichte flexibiliteitsoefeningen te doen kun je meer ruimte rondom je middel creëren waardoor je langer zou kunnen afzetten.
-door vaker tijdens het hardlopen bezig te zijn met deze ruimere afzet, zullen jouw passen vermoedelijk groter worden.

Flexibiliteitsoefeningen voor hardlopers


-vanuit schredestand (1 voet voor en 1 voet achter) doe je een voet zover mogelijk naar achter. Daarnaast zorg je voor een hoek van 90 graden in jouw voorste knie. Jouw romp is rechtop. In deze houding rek je de spieren aan de bovenkant van jouw achterste been. Door verend in te zakken rek je jouw spieren op deze plek dynamisch. Varieer vooral de stand van jouw voet/tenen van jouw achterste voet. Je voelt dan dat de rek een beetje verplaatsen.
-zwaaien: met een steuntje voor een van jouw handen kun je een been naar voren (en boven) en naar achter (en boven) opzwaaien. Let er op dat wanneer jouw been naar achter zwaait, je jouw bovenlichaam rechtop houd. Dan voel je meer rek in jouw bovenbeen.

Door deze twee oefeningen kun je meer ‘ruimte’ creëren in de spieren rond je middel. Hierdoor wordt het makkelijker om de afzet te vergroten

Hardlooptechniekook tijdens het hardlopen moet je jouw benen iets verder naar achter afzetten om dit functioneel te maken. Je moet er dus ook regelmatig aan denken tijdens het hardlopen zelf. Wanneer je jouw pas aan de achterkant verlengt, dan moet je wel nog ‘lekker’ blijven lopen. Als je voelt, dat je gaat plakken. Dan is dat niet goed. Verder is het bij deze manier van je passen verlengen erg belangrijk dat je er lekker bij blijft lopen. Het moet nog steeds soepel en makkelijk aanvoelen.

Heuveltraining


door heuveltraining (klimmen en dalen) kun je jouw passen ook langer maken. De klim mag wat steiler zijn, maar de afdaling vooral niet. Kies een afdaling uit die licht afloopt zodat je veel snelheid durft te maken. Bij een te steile afdaling, ga je namelijk afremmen en is dat niet goed voor je techniek.
Zowel bij de klim (verder afzetten) als bij de afdaling (grotere passen door hoge snelheid) zul je jouw paslengte vergroten.

Dus ga aan de slag met het verlengen van jouw pas. Als jouw pas maar iets langer wordt (met behoud van ritme en soepele tred) dan word je daar een stuk sneller van.

Interessant? Bekijk ook eens ons YouTube kanaal of lees onze andere blogs