Lopen in de kou

Lopen kan goed in de kou, zelfs als het een beetje vriest en niet te hard waait kan er comfortabel gelopen worden. Het is wel verplicht om bij buitentemperaturen lager dan 5 graden Celsius met haarband of muts te lopen en met handschoenen of wanten. Vooral de uiteinden van het lichaam zijn gevoelig voor kou. Hoofd, oren en handen zijn plaatsen die extra aandacht nodig hebben. Zorg er vooral voor dat je voor en na een training of wedstrijd goed warm bent en blijft.

maak een goede keuze
Vriest het en is er een harde wind, bedenk dan vooraf goed of je wel gaat hardlopen. Twijfel je of het goed is voor jouw gezondheid, raadpleeg dan vooral eerst jouw huisartst.
Bedenk vooraf waar je gaat hardlopen. In de stad is vaak minder wind dan op open stukken buiten de stad. Train je met een groep, vraag je trainer dan vooral om niet te vaak stil te gaan staan. Ga je stilstaan, doe dat dan op een beschutte plek met je rug naar de kant waar de wind vandaan komt. 
Maak de trainingen niet te intensief! 

lopen in de sneeuw
Zowel de voetplaatsing als de afzet is anders in de sneeuw. Vanwege de gladheid is er meer kans op slipgevaar. Hamstring klachten kunnen daar het gevolg van zijn. Ook de liezen/adductoren kunnen klappen oplopen. Het lichaam zoekt meer naar balans en de spieren aan de binnenkant van het bovenbeen moeten daarom overwerken met mogelijke klachten als gevolg. Bij lopen in de sneeuw of bij gladheid pas je de techniek automatisch iets aan. Je loopt dan op een manier die je niet gewend bent waardoor je last zou kunnen krijgen van een spiertje. Loop bij gladheid iets minder snel en liever iets korter dan normaal.

Bij de hardloopspeciaalzaak zijn ideale kledingstukken verkrijgbaar. Bij kou raad ik aan om thermisch ondergoed te lopen. Een strak ondershirt met lange mouw is heerlijk warm. Om gemotiveerd te starten aan een training in de winter doe ik vooraf in huis een warming-up. Als ik in huis warm ben, heb ik meer zin om te gaan lopen. Ik doe dan binnen eerst een serie sit-ups of ik leg m’n hardloopkleren op de verwarming. Buiten voelen de eerste passen koud aan maar naar 5 minuten voel ik me weer zo comfortabel als een Afrikaan op de savanne.

Degenen die geen warming up doen, kleden zich vaak te warm!

Neusgaten
Door in te ademen door je neus warm je de lucht een beetje op voordat het in je longen komt. Als je sneller loopt, gebruik je natuurlijk ook je mond om in te ademen. Als je merkt dat de kou op je longen niet prettig is, kun je minder snel lopen zodat je met name door je neus kan inademen.

Ongelukken
Wij hebben de ervaring dat er tijdens gladheid in het park niet veel ongelukken gebeuren tijdens het hardlopen. Hardlopers hebben blijkbaar goed contact met de ondergrond. Fietsen en wandelen op gladheid is veel gevaarlijker en we hebben de afgelopen winters dan ook veel meer slechte verhalen gehoord over vallende fietsers. Maak daarom een goede keuze hoe naar het park te gaan.

Wedstrijden in de kou
Een veel gemaakte fout tijdens de Egmond halve marathon (tweede zondag van januari) is dat er te warm gekleed wordt. Het is wel winter maar het vriest niet altijd. Tijdens bijvoorbeeld de Vondelparkloop kun je bij twijfel iemand een jasje geven die langs de kant staat, blijkt het toch te koud te zijn, dan kan diegene je jasje alsnog aangeven tijdens de race. Onder de 5 graden kun je met een lange broek en lang shirt/jasje lopen. Maar boven de 5 graden is  een korte broek vaak comfortabel. Boven de 12 graden raad ik iedereen aan om in een korte broek en T-shirt te lopen. Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat je voor de start en na de finish warm bent en blijft. Het te warm kleden heeft als nadeel dat je te veel vocht verliest door onnodig veel zweten. Je krijgt daar de laatste kilometers last van. Als je geen warming up doet voor een wedstrijd, dan voel je ook niet goed hoe warm/koud je je moet kleden. Degenen die geen warming up doen, kleden zich vaak te warm!

Interessant? Bekijk ook eens ons YouTube kanaal of lees onze andere blogs

Veel hardloopplezier.

Dave Baars