Hardlopen op vakantie

Op vakantie ben ik altijd het meest blij met mijn hobby 'hardlopen'. Jij moet vooral wél gaan hardlopen als je op vakantie bent. Sommige personen vinden het moeilijk om te gaan hardlopen op vakantie, lees deze blog dan vooral.

Hardlopen in de ochtend
In de ochtend trainen is fijner. Je bent daarna op hetzelfde energie niveau als jouw vakantiemaatje/partner met wie je op vakantie bent. Wanneer ik in de ochtend niet ga trainen, dan irriteer ik me soms de hele dag aan het trage tempo van de activiteiten die we doen. Als ik ’s ochtend wel heb getraind, dan zitten we ongeveer op hetzelfde energieniveau waardoor we evenveel kunnen genieten van de activiteiten van de dag.

Heel erg mooi
Ik kan extra genieten van mijn vakantieadres als ik aan het hardlopen ben. Ik ben dan zoooo blij met mijn hobby. Je ziet meer dan wanneer je wandelt en je ruikt en proeft de omgeving beter dan wanneer je met de auto gaat. Ik gebruik mijn hardlooptrainingen op vakantie ook om te omgeving te leren kennen. Om verdwalen tegen te gaan en om een goede route te ontdekken loop ik de eerste keer een ster* parcours waarbij ik steeds 5 minuten heen loop en daarna weer 5 minuten terug. Daarna kies ik een andere kant en loop ik ook weer 5 minuten heen en terug.

Met of zonder ontbijt?
Wanneer je een training met een lengte tot een uur doet, dan hoef je vooraf geen ontbijt te nemen. Doe je een lange training van bijvoorbeeld 1,5 uur, dan is het wel raadzaam om een eerst een licht ontbijt te nemen.

Als ik in de ochtend ga trainen, dan doe ik na het opstaan direct mijn schoenen aan en begin ik met een stukje (5’) wandelen om warm te worden, daarna begin ik mijn training op een lage hardloopsnelheid.

Veel variatie
Omdat het landschap vergeleken met Nederland vaak heel anders is, doe ik heel vaak duurloopjes op vakantie. Intervaltrainingen zijn niet nodig omdat het parcours al voor genoeg afwisseling zorgt. De trainingen zijn daarom vaak al een stuk zwaarder. Daarom kies ik vaak niet voor intensieve intervaltrainingen, maar dus voor duurlopen.
Omstandigheden die trainingen in het buitenland zwaarder maken zijn:

  • de ondergrond, denk aan zand (op het strand)
  • de buitentemperatuur
  • klimmen en dalen

Eerste week even wennen
Vanwege deze omstandigheden maak ik in de eerste week de trainingen minder lang en intensief dan hoe ik ze in Nederland doe. Als mijn normale programma aanhoud in de extra zware omstandigheden op vakantie, dan raak ik daaraan wellicht geblesseerd. Nadat ik mezelf een week de tijd heb gegeven om te wennen aan de omstandheden, ga ik vanaf mijn tweede vakantieweek de trainingen wel langer of intensiever maken.

Welke plek
De plek waar we naartoe gaan op vakantie kies ik altijd uit voor het gehele gezin. Ik kies met opzet niet voor een strand met een klein baaitje, maar een voor lang hard strand zoals we dat in Nederland hebben. Als we naar een stad gaan, dan kies ik altijd voor een hotelletje aan een park. Dan kun je daar direct gaan hardlopen.

In Normandie, Caparica (bij Lissabon), Cran Canaria en Valencia heb je ook van dit soort stranden waar je heerlijk lang kunt hardlopen. Deze stranden zijn hard, lang en breed.

Drinken
Na afloop van een hardlooptraining op vakantie heb ik vaak dorst. Je kan tijdens het hardlopen een flesje istone sportdrank meenemen, dat is tevens een goede oefening om te leren drinken tijdens het hardlopen.
Maar drink gedurende de dag vooral extra. Controleer jouw urine (goede gele kleur?) of je niet teveel vocht hebt verloren.

Veel plezier met hardlopen op vakantie!

Interessant? Bekijk ook eens ons YouTube kanaal of lees onze andere blogs