Zijn lange langzame duurlopen ook goed voor 10 kilometer lopers of alleen voor marathonlopers?
Vorige week (8-13 februari 2017) was ik in Barcelona en ben ik 1 week een stuk sneller geworden. Wat een mooie ervaring was dat. Het gekke eraan was dat ik alleen maar lange langzame duurlopen heb gedaan. Ik was de trainer van het groepje 6’30”-7’30” per kilometer, maar had wel vele kilometer gemaakt. Bij terugkomst in Amsterdam was ik veel sneller geworden, ik merkte dat bij een privétraining die ik gaf. De week ervoor kon ik Ernst niet bijhouden en een week later hij mij niet.
Wat gebeurt er in het lichaam?
Tijdens duurlopen die langer zijn dan ervoor of bij duurlopen die sneller gaan dan ervoor zijn er veel aerobe processen die in het lichaam verbeteren. Er is een proces dat vooral plaatsvindt bij lange duurlopen in zone 1 (rustig dus) en dat is de aanmaak van zogenaamde energiefabriekjes. Deze energiefabriekjes (mitochondrieen) worden wél aangemaakt in zone 1 en veel minder of niet in de hoger liggende zones. Deze mitochondrieen liggen in de spieren en zorgen ervoor dat er nuttige energie wordt geproduceerd. Hoe meer fabriekjes hoe meer energie kan worden vrijgemaakt. Erg gunstig dus!
Prikkel je jouw lichaam in de hoger gelegen zones op de goede manier, dan zullen er níet meer energiefabriekjes worden aangemaakt, maar zullen deze fabriekjes wel efficiënter gaan werken. Dat is een van redenen waarom het belangrijk is om veelzijdig te trainen.
Zone 1, lukt jou dat?
Niet alle hardlopers vinden het fijn om in zone 1 hard te lopen omdat het wat traag aanvoelt. Omdat je langzamer loopt dan anders, is het lastig om lekker te blijven lopen. Door met een hoger pasritme te lopen zal deze zone 1 veel prettiger aanvoelen. Check dus regelmatig of jouw pasritme nog in orde is en kijk naar een andere hardloper die wél een goed ritme heeft en neem dat ritme (niet snelheid) over.
Ik vind duurlopen in zone 1 te gek. Niet de snelheid geeft de kick, maar wel de lengte van de trainingen. Je kunt dus langer genieten van deze heerlijke sport en het is óok nog heel erg nuttig als je sneller wilt worden
Basis van duurlopen in zone 1
Je zou vanwege het nut van deze trainingen (aanmaak van meer mitochondrieen) dit ‘het leggen van een basis’ kunnen noemen. Het is natuurlijk erg gunstig als er meer energiefabriekjes in je spieren aanwezig zijn. Met deze basis van veel kilometers in zone 1, kun je daarna nog een keer sneller worden door de hoger liggende zones te trainen. Zo kun je maanden lang, maar vermoedelijk zelfs jarenlang vooruitgang blijven boeken.
Toverformule hardloopvakanties Running Holland
Een ander heel mooi voordeel van deze lange langzame duurlopen is dat je er heel snel van hersteld. Normaal gesproken herstel je binnen 24 uur van een lange duurloop die in zone 1 word gedaan. Van snelle duurlopen duurt het herstel veel langer.
Dit is dus een groot voordeel. Je kan dagelijks hardlopen en dus dagelijks sneller worden. Omdat je van deze lange trainingen in zone 1 snel hersteld, kun je de dag erna alweer een nieuwe training plannen. Check vooraf wel of je echt volledig bent hersteld.
Deze toverformule gebruiken we ook tijdens onze hardloopvakanties die we in februari en maart gebruiken. Dagelijks trainen en toch ook sneller worden en dus records lopen op zondag bij de betreffende wedstrijd.
Zone 1 trainingen zijn dus ook erg gunstig voor 10 kilometer wedstrijden
Deze duurlopen in zone 1 zijn voor alle lange afstandswedstrijden erg gunstig en zelfs voor 800 meter wedstrijden heb je ze nodig.
Dus train je voor 800 meter, 1500 meter, 5 kilometer, 10 kilometer, 15 kilometer, 21,1 kilometer of de marathon. Zone 1 legt de basis voor een goede prestatie.
Interessant? Bekijk ook eens ons YouTube kanaal of lees onze andere blogs.
Dave Baars