Techniek is ritme

Techniek is ritme; ‘tik tik tik tik’. Ritme moet je voelen. Het tegengestelde van ‘tik tik tik’ is ‘sjok sjok sjok sjoook sjoooook’. Je kent die trommelende konijntjes wel. Ze zakken allemaal in en zijn niet meer vooruit te branden. Die ene gebruikt Duracel en blijft ritmisch trommelen(denk lopen i.p.v. trommelen). En dat ben jij, tijdens een training doet maar dat ben jij ook halverwege en aan het einde van een wedstrijd als de vermoeidheid is toegeslagen.
En ook tijdens duurlopen blijf je met een actieve pas lopen. Verschillende keren wordt mij gevraagd of er geen energie verspilt wordt als de hakken en knieën opgetild worden tijdens hardlopen. Te hoog is niet goed. Je moet op zoek gaan naar de juiste verhoudingen. En het moet ‘lekker’ blijven. Het optillen van hakken en knieën is een investering. Je investeert om erna je voet actief te kunnen plaatsen.(naar achter) Je schiet, als het ware, vooruit als je je voet actief naar de grond brengt.
Tijdens zo’n actieve plaatsing zijn de spieren van voeten en onder- en bovenbenen aangespannen. Hierdoor verlaag je de kans op blessures. De voet- en beenspieren vangen dan de klap op.
Actief lopen leer je tijdens loopscholingsoefeningen. Dan mag je de beweging overdreven uitvoeren. Wat je met loopscholing voelt, kun je tijdens intervallen en duurlopen weer terugroepen. Uiteraard zijn de benen tijdens duurlopen minder actief dan dat ze tijdens intervallen en loopscholingsoefeningen zijn.

Zoek tijdens het hardlopen naar zoveel mogelijk ontspanning

Op de juiste momenten aanspannen maar dus ook ontspannen. Wat je niet gebruikt, ontspannen en wat wel gebruikt, wordt weer aangespannen. Dit vraagt dus om een behoorlijke coördinatie.
Vooral als je sneller gaat lopen, (denk maar aan versnellingen) wordt het steeds lastiger om ‘ontspannen’ te blijven lopen. Naarmate je sneller gaat, krijg je de neiging om te veel spiergroepen onnodig aan te spannen. Sprinten  bijvoorbeeld wordt vaak met opgetrokken schouders gedaan. Zoek tijdens hardlopen zoveel mogelijk ontspanning. Lopen met onnodige spanning blokkeert, en kost teveel energie.  Ook aan het einde van wedstrijden/tegenwind/klimmetjes kan gespannenheid optreden.
Bedenk dan het volgende:

  • schouders laag. 
  • ademhaling rustig.
  • polsen en wangen bewegen mee op het ritme van de pas.
  • richt je op je benen(bovenlichaam in rust en benen actief) 

Tijdens W.K.’s en E.K.’s is er veel atletiek op TV.  Als een camera inzoomt op de gezichten van de atleten in actie lijkt het alsof ze aan de bar een cocktail drinken. Zoomt de camera uit, en zie je de atleet in z’n geheel, dan zie je de benen in een hoog ritme een snelheid van boven de twintig kilometer per uur maken!
Na een training ontstaat er wel eens vermoeidheid/pijn bovenop de schouders, deze pijn kan veroorzaakt worden door lopen met vuisten.

Maak een ronde beweging in je looppas tijdens het hardlopen

Tijdens hardlopen gaan de voeten in het rond. De looppas kun je vergelijken met de fietsbeweging.
Tijdens duurlopen fiets je met een klein ‘krenkstel’(dit zijn de stangen die de trappers met de trapper-as verbinden) en tijdens versnellingen is het krenkstel groot. Dus bij elke loopsnelheid is een hielaanslag, kniehef en actieve voetplaatsing aanwezig. De afzet begint al in de lucht voor de voet de grond raakt.
De ‘grijpbeweging’ wordt dat genoemd. Het tweede gedeelte van de afzet(de werkelijke afzet) vindt plaats tijdens de contactfase. Trimmers of joggers maken alleen gebruik van de werkelijke afzet. Hardlopers blijven niet op hetzelfde niveau steken maar gaan vooruit door hun looptechniek te optimaliseren. Hardlopers maken gebruik van de grijpbeweging. Heb jij een ronde pas?
Bedenk dat hardlopen een cyclische sport is. Als hardlopen vierkant wordt kost dat te veel energie. Hardlopen is dus een constante doorgaande beweging.

Interessant? Bekijk ook eens ons YouTube kanaal of lees onze andere blogs

Onze cursussen

Marathontraining

Personal training