Winterdipje

November is de maand waarin het meeste uitval is van hardlopers die in groepsverband trainen. Het is te verklaren want het is donker, het weer is slecht en de winter duurt nog lang.

Wat in de maanden ervoor aan conditie is opgebouwd wordt in een keer overboord gegooid. Het gaan trainen is in deze maand iets lastiger, maar eenmaal aan de gang is het heerlijk.

Wanneer je moe terug komt van het werk, kies je er wel eens voor om voor de televisie op de bank te belanden. Kom je in november al in een dipje dan is het twee maanden later een echte dip!! Een winterdipje ontstaat omdat je er niet genoeg uit gaat. Bewegen en intensief sporten zoals hardlopen werkt heel erg goed tegen het bekende dipje.

Lopen in de kou is heerlijk. Zoals afgelopen week was het lekker trainen in het Vondelpark, het was er rustig, en na twee minuten hardlopen helemaal niet koud meer. Als je er tegenop ziet om de kou in te gaan, dan kun je binnen al met je warming-up beginnen. Een paar buikspieroefeningen of zwaaien met de benen maken je warm en zorgen voor meer ‘zin’ in de training.

Om de motivatie hoog te houden in deze donkere tijd van het jaar kun je bijvoorbeeld een keer extra trainen in het weekend, wedstrijden plannen of een hardloopvakantie naar zuid europa boeken. Maar probeer ook eens ’s ochtends te trainen of af te spreken met een groep. Als je 2 weken niet hebt getraind en dus uit je ritme bent, kom je moeilijk weer terug in je ritme.

Ik vind hardlopen in de winter veel lekkerder dan in de zomer, trainingen in de winter houd ik ook langer vol. Verder geeft hardlopen in het donker ook een sneller gevoel. In het Vondelpark is het veel rustiger dan in de zomer, ook op straat is het rustiger, dus er is meer ruimte voor hardlopers. Op zondagavond een rondje in de stad is ook mooi. Er is weinig verkeer en dat loopt lekker. Een rondje (binnenring) Stadhouderskade, Mauritskade, Plantage Middenlaan, Valkenburgerstraat richting IJtunnel, Prins Hendrikkade, Haarlemmer Houttuinen, Nassuakade eventueel gevolgd door een rondje Vondelpark is een mooi ronde voor de zondagavond. Maar er zijn natuurlijk vele andere mooie rondjes in Amsterdam.

In de winter zijn er veel crosswedstrijden, dit is een leuke variatie op de wegwedstrijden en een goede voorbereiding op Egmond. Kijk maar eens op het trainingsschema, daar staan een aantal crossjes gepland.

Dus ik hoop dat je blijft lopen, ook in de winter.

Dave

Interessant? Bekijk ook eens ons YouTube kanaal of lees onze andere blogs